Головна » Статті » Бджолярський інвертар |
Для викачування меду на пасіці треба мати: 1) медогонку, 2) стіл для роботи, 3) ножі для розпечатування стільників, 4) ситечко для проціджування меду, 5) медоустійні баки. МедогонкаВідбирання меду на медогонці грунтується на дії відцентрової сили. Сучасного типу медогонка складається з циліндричного бака з конусним дном і отвором унизу для стікання меду. Всередині бака є залізна вертикальна вісь, до якої прикріплений барабан з гніздами — касетами — для рамок із стільниками. За допомогою привода з зубчастою передачею вісь разом із барабаном може швидко обертатися всередині бака. Медогонки виготовляють на різну кількість рамок. Найбільш поширені чотирирамкові медогонки, на яких одночасно можна брати мед з 4-х гніздових або 8 магазинних рамок Дадана—Блата. Для невеликих пасік медогонки виготовляють на дві гніздові рамки Дадана—Блата. Стіл для розпечатування стільниківЗручним столом при відбиранні меду є стіл, виготовлений за конструкцією П. С. Щербини. Це — прямокутна скриня (внутрішній розмір 104 × 81 × 45 см) з відкидною кришкою, яка закріплюється на прироблених позаду скрині підпірках (кронштейнах). Усередині в передній та задній стінці, як у вулику, вибираються пази для підвішування рамок з медом. Денце щільно оббивають листовим залізом, а з причілкового (правого) боку приробляють кран. Поверх дна скрині кладуть дерев'яну або металічну раму, оббиту вгорі дротяною сіткою, під яку з негнучкого заліза ставлять раму з переплетенням з таким розрахунком, щоб дротяна сітка не прогиналася вниз. Угорі скрині встановлюють невелику металічну або дерев'яну рамку, схожу на драбину. Стільник з медом ставлять на цю рамку і знімають ножем воскову печатку. Зрізані покришечки падають униз на сітку, а мед стікає на дно скрині і згодом спускається через кран. Вільні від меду покришечки виймають і перетоплюють. На відкидній кришці скрині ставлять примус з посудом для нагрівання ножів. В разі потреби коло робочого столу може працювати двоє. НожіНожі, уживані для розпечатування стільників, бувають різних конструкцій. Особливо зручні для цієї роботи ножі Абота. При викачуванні меду треба мати два ножі: одним пасічник знімає покришечки, а другий в цей час нагрівається. Банки для устоювання медуНа пасіці від дрібних механічних домішок мед очищають у баках-устійниках, металевих або дерев'яних, різної місткості (на 100, 200, 500 кг і більше). Перед розливанням у баки мед проціджують через спеціальне ситечко. Ситечко роблять з білого заліза та густої полудженої дротяної сітки. Для проціджування меду ситечко вішають на край медогонки. Тара на медНайбільш поширеною тарою для меду є дерев'яні бочки та і липівки різної місткості. Бочки для меду виготовляють з сухої, видержаної і чисто виструганої клепки — липової, осикової, вербової та букової. На бочках повинно бути не менш 4-х залізних обручів. Отвір для наливання меду діаметром 3—5 см роблять у денці на відстані 5—10 см від уторів і закривають добре припасованою дерев'яною пробкою. Для транспортування найзручніші бочки місткістю не більш як 50—100 кг. Липівки є доброю тарою для зберігання меду на місці. Виготовляють їх з відрізків липового або осикового дерева. Середину цих відрізків випилюють спеціальною пилкою. З металічної тари під мед придатні бідони та банки, виготовлені з білої жерсті або полудженого заліза. Найкращою тарою під мед (особливо при перевезеннях) будуть прямокутні бідони з білої жерсті ємкістю на 20 літрів. В них можна наливати до 25 кг меду. Розміри бідона 325 × 250 × 250 мм. У верхній частині бідона є круглий отвір 120 мм у діаметрі, який закривається гвинтовою покришкою. Бідони пакують попарно в дерев'яну скриньку із внутрішньою перегородкою. Мед можна пакувати в акуратно сфуговані дерев'яні ящики. Щоб мед не витікав з них, на кромках і торцях стінок у місцях з'єднання перед збиванням знімають невеликі фаски. Утворені від цього лунки заливають воском з невеликою домішкою каніфолі. Перед розливанням меду ящики всередині прокладають провощеним папером. Для роздрібного продажу меду дуже доброю тарою будуть скляні або глиняні (глазуровані) банки. | |
Переглядів: 1601 | |
Всього коментарів: 0 | |