Головна » Статті » Мед, його види |
Липовий мед корисні властивості має найрізноманітніші. Це один з найперших видів меду, який люди оцінили і насолоджуються вже тисячі років. У тіні квітучих алей або просто на вулицях міст, засаджених липами, п'янкий запах крихітних жовто-білих квіточок оточує нас і притягує бджіл з усієї округи. У період посиленого виділення нектар виглядає на квітах як крапельки роси. Липа цвіте пізно навесні або раннім літом, виділяючи найбільше нектару в теплу вологу погоду.
Липові дерева згадуються в давньогрецької і давньоримської міфології. Найвідоміша легенда - це історія про бідне фригійське подружжя: їх боги нагородили за гостинність, обдарувавши безсмертям та перетворивши їх на Липу і Дуб. Протягом тисячоліть липу висаджували в центрі міста або селища, де згодом збиралися городяни на різні заходи. Липа - це національний символ Словенії. У словенському містечку Рут росте всесвітньо відоме липове дерево, вік якого понад 850 років, і обхват якого більше 8 м. У назвах міст в Австралії, Європі та Америці можна помітити похідні від слова «липа». Липовий мед. ОписЛиповий мед - це один з найбільш цінних і кращих сортів меду. Бджоли збирають його з нектару квіток зеленувато-жовтого кольору цариці медоносних рослин, як в народі справедливо називають липу. З квітів однієї липи середнього віку, що росте в сприятливих умовах, при оптимальних погодних умовах бджоли виробляють 16 і більше кілограмів високосортного меду, 1 га квітучих лип дає 1000 і більше кілограмів. З кожної квітки липи бджоли збирають до 25 мл нектару. Липовий мед - один з кращих сортів. Аромат дозрілого у вулику меду дуже тонкий і вишукано запашний, прозорий. Липовий мед колір має від блідо-жовтого до зеленуватого відтінку. Містить 39,27% левульози і 36,05% глюкози. Проте залежно від місцевості, де був зібраний мед, ці показники будуть різні. Серед усієї різновиду можна виділити два найбільш солодких виду? липовий і вересовий. Вид липи не впливає на сенсорні характеристики липового меду. А інтенсивність запаху і смаку набагато сильніше, ніж можна було б судити за кольором липового меду. Звичайне правило: чим темніше мед, тим він більш насичений, з липовим медом не спрацьовує. Липовий мед колір не змінює, хіба що при кристалізації. Аромат цього меду описується як свіжий деревний з легким відтінком м'ятного, бальзамічного і камфорного аромату. Липовий мед солодкий, іноді з легкою гіркуватістю. Після нього завжди залишається стійкий післясмак і легка терпкість. Приблизно через 3 місяці після викачування липовий мед починає кристалізуватися: втрачає прозорість і густіє. При цьому липовий мед корисні властивості і смакові якості свої не втрачає. Якщо ви купили липовий мед, а він до зими або ще раніше залишився рідким, то, на превеликий жаль, вам попалася підробка. Липовий мед. Хімічний аналізЩоб продавати мед зі спокійною совістю, було проведено безліч досліджень з метою надійної ідентифікації і підтвердження джерела меду. Звичайною технікою, використовуваної для визначення монофлерного меду, є дослідження пилку. У будь-якому меді є деяка кількість пилку, яка потрапляє туди з нектаром. Тобто за допомогою мікроскопічного аналізу можна визначити, з яких рослин бджоли збирали мед. Липовий мед буде вважатися липовим, якщо в ньому міститься близько 80% пилку липи. | |
Переглядів: 1295 | |
Всього коментарів: 0 | |